Domowe Gotowanie

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Ciasta biszkoptowe Biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką

Biszkopt z ptasim mleczkiem i galaretką

 

 

 

 

 

 

Biszkopt

jaja - 6 sztuk

mąka pszenna - 1 szklanka

mąka ziemniaczana - 1 szklanka

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

cukier puder - 1,5 szklanki

 

Przygotowanie

Ubić pianę z cukrem.

Połączyć mąkę z proszkiem.

Do piany dodawać po trochę mąki i po 1 żółtku.

Delikatnie mieszać.

Wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blachę.

Piec w lekko nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu.

 

Ptasie mleczko

śmietanka kremówka - 0,5

cukier puder - 1,5 łyżki

galaretka - 3 opakowania

owoce -  np. truskawki mrożone

 

Przygotowanie

Galaretki rozpuścić w mniejszej o ½ szklanki ilości wody, niż w przepisie na opakowaniu.

Zostawić do lekkiego stężenia.

Ubić śmietanę z cukrem

Połączyć śmietanę z galaretką, dobrze wymieszać.

Przygotować galaretkę i owoce.

Biszkopt pokroić na 2 lub 3 części (w zależności od grubości ciasta).

Na pierwszej części rozsmarować ptasie mleczko, a na wierzchu ułożyć owoce i zalać je lekką stężoną galaretką.